September 2023

Symposium: Metro Mapping for shared decision making

Waar staan we en hoe gaan we verder?

De zorg verbeteren met Metro Mapping

Symposium 2023

Op 13 September 2023 vond het symposium: ‘Metro Mapping for shared decision making’ plaats.

Een jaar na het overlijden van Ingeborg Griffioen leeft haar nalatenschap in de vorm van Metro Mapping volop. We vonden het tijd om het netwerk dat Metro Mapping gebruikt of daarin geïnteresseerd is bij elkaar te brengen, om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren.

De presentaties van die middag delen we we graag met iedereen die interesse heeft in Metro Mapping.

Wil je zelf aan de slag met de Metro Mapping template? Bekijk dan de Metro Mapping Manual of neem contact met ons op via het contactformulier.

Programma

1. Welkom en korte historieAnne Stiggelbout, voorzitter Stichting Metro Mapping en hoogleraar LUMC en EUR
2. Uitleg Metro Mapping en nieuwe ontwikkelingenJasper Brands, ontwerper en directeur bij Panton, ontwerpers voor de zorg
3. De eerste ervaringen in de kliniekMarion van der Kolk, chirurg-intensivist, Radboudumc
4. Europese uitrolJudith Rietjens, hoogleraar Design for Public Health, TUDelft en EMC
5. Vragen en discussie voor alle sprekers
6. Metro Mapping in de praktijk
Ervaring van MM gebruikersLise Ramakers, student NL
Interview o.l.v. Judith RietjensMarijke Nogarede (UMCG), Marleen van Poele (LUMC), Marion van der Kolk (Radboudumc), Shannon van Hoorn (EMC)
7. Alternatieve uitwerkingen
Uitwerking voor thuismonitoringJolijn de Haan (student TUDelft)
Pitch: verbreding van patiëntenervaringenIngrid van Roosmalen (Kanker.nl)
8. Gezamelijke discussie

Service design

Service design is een vakgebied binnen design waarmee niet één product maar volledige diensten worden ontwikkeld (of bestaande diensten worden verbeterd). Service designers werken in het ontwerpproces samen met enkele klanten en de dienstverlener. Ze zetten ontwerpmethodes in om oplossingen te ontwikkelen voor alles wat er bij de dienstverlening komt kijken: de contacten tussen klanten en dienstverlener, het proces en ook allerlei informatie en producten die worden gebruikt in de dienstverlening. Service design wordt gebruikt om een gebruiksvriendelijke en consistente dienstverlening te ontwikkelen die bijdraagt aan een vooraf gesteld doel.

Metro Mapping is een service design methode waarmee zorgpaden (her-) ontworpen worden. Een zorgpad is de dienst die ontstaat tussen een zorgorganisatie en patiënten. Metro Mapping wordt ontwikkeld om samen beslissen in een zorgpad te bevorderen.